Dijalog za budućnost

Poziv za iskazivanje interesa za učešće u forumima mladih u sklopu zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija u BiH

Ponedjeljak, 09 Februar 2015 u 15:17 sati

damar omladineUčešċe mladih u socijalno-političkoj sferi u Bosni i Hercegovini je slabo i mladi ljudi se često osjeċaju izostavljeni iz procesa donošenja odluka. Upravo zato je jako važno stvoriti prostor i priliku za mlade ljude u BiH kako bi se i njihov glas čuo. Glavni cilj Foruma mladih (FM) je da ohrabri i podrži poveċanje učešċa, svijesti i utjecaja mladih i omladinskih organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka vezanih za razvoj i reforme u BiH. Povezivanjem učesnika iz raznih sfera interesovanja sa ostalim korisnicima projekta Dijalog za buduċnost stvoriċe se mreža aktivista iz raznih sfera interesovanja širom BiH.

Cilj je formiranje Foruma mladih na četiri različite lokacije (Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla) širom BiH i spremanje aktivnih mladih ljudi, omladinskih/studentskih organizacija i ostalih organizacija civilnog društva koje se bave problemima mladih da se uključe i učestvuju u dijaloškoj platformi (DP) kako bi bili dio jednogodišnjeg procesa čiji je cilj da razvije i produbi njihov odnos sa donosiocima odluka na raznim nivoima. Cilj je i da se ostvari dvosmjerna komunikacija između omladinskih i studentskih organizacija i donosilaca odluka kako bi se stvorili potrebni uslovi za razvijanje zajedničkih rješenja i ideja za postojece probleme.

FM ċe stimulisati debate između učesnika, daċe im priliku da bolje upoznaju i razumiju jedni druge kao i da razviju kolegijalne odnose. Predviđeno je da u sklopu svakog foruma, učesnici budu podijeljeni u tri tematske radionice. Teme ovih radionica bi bile sljedeċe:

Grupa 1 – Ljudska prava, mir i razvoj – Ključne teme incijative za razvoj mira u BiH i usko povezano sa širim ciljevima podržavanja interkulturalnog, intervjerskog dijaloga i saradnje između zajednica u BiH.

Grupa 2 – Okoliš – Apolitična tema sa velikim potencijalom za stvaranje konsenzusa i stvaranje dvosmjerne vertikalne komunikacije između aktivista i donosilaca odluka na raznim nivoima.

Grupa 3 – Rodna pitanja i marginalizovane grupe – Ključna oblast za osiguravanje jednakosti i inkluzivnosti na svim nivoima društva koja od učesnika traži da nađu način da prevaziđu tradicionalne i kulturne prepreke prisutne u svim BiH zajednicama.

Aplikacioni obrazac možete zatražiti putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


 

Najnovije

Cilj programa je bio razmjena iskustava iz lokalne samouprave i povećanja efikasnosti rada lokalnih javnih preduzeća

Amra Babić boravila na važnoj konferenciji u Turskoj

04/03/2015 | Politika
amra-babic-boravila-na-vaznoj-konferenciji-u-turskojNačelnica Općine Visoko Amra Babić, na poziv Unije općina Turskog svijeta ( TDBB)...
04/03/2015 | Politika
isakovic-ucestvuje-na-interparlamentarnom-seminaru-o-politickom-ucescu-zena-u-zemljama-zapadnog-balkana-i-turske-u-briseluPredsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma...
04/03/2015 | Rukomet
eldar-becak-stvaramo-timski-duhGost Novog Dana na TV N1 bio je Jasmin Mrkonja, selektor kadetne rukometne...
04/03/2015 | Visoko
rijad-susa-mora-na-hitnu-operaciju-ocijuRijad Suša je učenik 5. razreda osnovne škole Mula Mustafa Bašeskija i sljedeće...
Početak organiziranih turističkih posjeta

Grupa turista iz Bugarske u posjeti Visokom

04/03/2015 | Visoko
grupa-turista-iz-bugarske-u-posjeti-visokomPrvi vikend u martu označio je početak dolaska organiziranih turističkih grupa u...

Vremenska prognoza

SP_WEATHER_RAIN_AND_SNOW

2°C

Visoko

SP_WEATHER_RAIN_AND_SNOW
Vlažnost: 93%
Vjetar: ZSZ | 4.83 km/h
Četvrtak
Jak snijeg
-1°C / 1°C
Petak
Snijeg
-1°C / 2°C
Subota
Snow showers
-2°C / 1°C
Nedjelja
SP_WEATHER_AM_SNOW_SHOWERS
-3°C / 4°C

Facebook Stranica