Lokalne TemeUGORI "Budi mi prijatelj": Saopštenje za javnost

UGORI “Budi mi prijatelj”: Saopštenje za javnost

Povodom 1. Decembra Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a aktivisti i aktivistkinje udruženja građana Omladinska romska incijativa „Budi mi prijatelj“ i udruženja „Damar omladine“ su obilježili ovaj dan zajedničkom akcijom.

Naime, održana je akcija djeljenja informativni materijala o prevenciji spolno prenosivih infekcija kao i crvenih vrpci koje su simbol borbe protiv HIV/AIDS-a. Inače ova akcija je jedna u nizu aktivnosti obilježavanja 16 dana aktivizma koji su podržani od strane World Vision-a. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo i kolektivu „Gimnazija“ Visoko na ustupljenom prostoru da održavanje ove aktivnosti.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svake godine 1. decembra. Ovaj dan obilježava početak godišnje kampanje koja ima za cilj da se dobije podrška javnosti i razviju programi za prevenciju širenja HIV infekcije, kao i da se obezbjedi edukacija i promoviše podizanje svijesti o problemima u vezi sa HIV/AIDS-om. Ovaj dan je prvi put obilježavan 1988. godine, nakon održavanja svjetskog samita ministara zdravlja, sa kojeg je upućen poziv za duhom socijalne tolerancije i unaprijeđenja razmjene informacija o HIV/AIDS-u. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a je posvećen jačanju globalnih napora suočavanja sa izazovima AIDS pandemije.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.