Mrkva – bogatstvo vitamina

839

Iako je mnogo slađa od većine povrća, bogata je vlaknima, što sprečava da razina inzulina u krvi naglo skoči.

Beta karoten, osim što mrkvi daje tako prepoznatljivu boju, također djeluje i kao snažan antioksidant koji sprječava oštećenje stanica, usporava starenje, poboljšava imunitet i čuva vid. Mrkva je praktički jedini izvor hrane koji sadržava falkarinol, spoj koji se pokazao, u istraživanjima na životinjama, učinkovitim u suzbijanju raka crijeva. Uz beta i alfa karoten u mrkvi pomaže u borbi protiv tumorom napadnutih stanica.

Alfa i beta karoten ne dobivaju dovoljno pozornosti, za razliku od ostalih karotenoida, koji se nalaze u mrkvi, uključujući i lutein i beta-cryptoxanthin, koji pomažu u očuvanju zdravlja pluća.

Velike količine vitamina K u mrkvi pomaže u izgradnji jakih kostiju i pospješuje brzo zgrušnjavanje krvi. Jedna šoljica kuhane mrkve sadrži trećinu dnevne doze vitamina K.

Što je izraženija boja, to je mrkva bolja. Pri kupovini birajte veće, čvrste, jako narančaste mrkve koje su glatke i bez “pukotina” -ukusnije su i sadržavaju više hranjivih tvari. Čuvajte ih u plastičnoj vrećici u hladnjaku do 10 dana. Mogu se jesti i par dana nakon isteka roka, no do tad su već izgubile većinu hranjivih sastojaka.

Činjenice o hranjivosti

sok od mrkve1 šoljica nasjeckane i sirove mrkve sadrži:

    • 52 kalorije
    • 1 g proteina
    • 12 g ugljikohidrata
    • 3,6 g vlakana
    • 0 g masnoće

12 razloga zbog kojih biste mrkvu trebali uvesti u vašu svakodnevnu prehranu:

  1. Mrkva može poboljšati vaš ten, karoten u mrkvi čini kožu zdravom te joj daje prirodan i zdrav sjaj.
  2. Mrkve su bogat izvor vitamina A i vitamina C.
  3. Sok od mrkve s medom odličan je lijek za anemiju.
  4. Baš kao i rajčica, mrkva pročišćava krv.
  5. Sok od mrkve se preporuča pacijentima koji boluju od žutice.
  6. Sok od mrkve je bitan za djevojke u razvoju jer poboljšava razvoj grudi, a one poprimaju i lijepu boju.
  7. Jedite mrkvu najmanje jednom dnevno jer čini vaše oči bistrijima.
  8. Mrkva potiče uravnotežen rast.
  9. Konzumiranje mrkve za vrijeme trudnoće olakšava porod.
  10. Zbog česte konzumacije mrkve, urin može poprimiti pretjerano žućkastu boju, uzrok toga su pigmenti koje mrkva sadrži.
  11. Mrkva nema nikakve štetne posljedice.
  12. Mrkva je dobra za borbu protiv tzv. noćnog sljepila.