ZanimljivostiReceptiIz Aidine kuhinje: Say cheese

Iz Aidine kuhinje: Say cheese

– Ovo ljeto sam, u želji da što bolje iskoristim svježe voće, a bez paljenja pećnice, odlučila da napravim svoj prvi cheesecake.
Pošto nikada nisam radila ovakvu vrstu kolača pomalo sam bila skeptična po pitanju svega, ali sa par savjeta, moj prvi cheesecake je uspješno napravljen. Sada je redovna poslastica koju rado pravim.
2Ali prije nego podijelim recept, moram malo da kažem i o historiji ove poslastice.
Smatra se da je prva verzija cheesecake nastala u Grčkoj gdje je služena sportistima za vrijeme olimpijade, kasnije su je Rimljani prenijeli u Evropu.
Najpoznatiji svjetski cheesecake je nastao u New Yorku, gdje je 1872. godine izumljen kremastiji sir kod nas poznat kao krem sir ili vajkrem.
Najpoznatiji brendirani krem sir je Philadelphia.

Sastojci (kalup promjera 20 cm)
• 200 gr mljevenog keksa petita ili nekog sličnog po vašoj želji
• 100 gr putera
• 1 žlica meda ili 50 gr šečera u prahu
• 100 gr čokolade za kuhanje po želji

Priprema:
Keks pomiješati sa istopljnim puterom, rastopljenom čokoladom i medom. Ukoliko smjesa ne postane kompaktna, slobodno dodati 1-2 kašike mlijeka.
Gotovu smjesu rasporediti po kalupu i staviti u frižider dok pripremate krem sir.

Krema od sira
• 300 gr krem sira (ja koristim abc sir, vi možete i neki drugi)
• 300 ml slatkog vrhnja
• Sok od pola limuna
• 2 vanilina šečera

Priprema:
Krem sir, sok od pola limuna i vanilin šečer pjenjačom kratko izraditi. 3Slatko vrhnje istucite u šlag pa dodajte smjesu sira i ravnomjerno rasporedite po podloci od keksa. Ukrasite svježim voćem ili preljevom od voća ili prelijte otopljenom čokoladom.
Izbor je vaš.
Pronađite svoj idealni ukus cheesecake.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE