Bijelo meso je vrlo zahvalna namirnica u svakom pogledu za sve osobe: pristupačno je, ukusno i brzo se priprema, a u kombinaciji s drugim namirnicama svaki obrok bude savršeno ukusan.

piletina za deset aida kuhinja (1)Punjena pileća prsa

Sastojci:

1. 600 gr pilećih fileta,

2. 500 gr špinata,

3. 100 gr tvrdog sira,

4. 1 luk,

5. 20 gr maslaca,

6. so,

7. biber,

8. začini od povrća (vegeta),

9. 2 jaja za paniranje,

10. prezla.

 

Priprema:

Špinat operite, narežite, blanširajte (kuhajte par minuta u vodi) i ocijedite.

Na otopljenom maslacu ispecite nasjeckani luk, dodajte špinat i pirjajte oko 10 minuta. Špinat ohladite i zatim u njega dodajte naribani sir i biber.

Pileće filete narežite na tanje odreske, istucite ih, pa pospite začinom od povrća s obje strane. Posolite.

Pripremljeni špinat rasporedite na odreske i zamotajte ih u obliku roladica. Roladice umočite u razmućena jaja, a zatim uvaljajte u prezlu.

Pržite ih na ulju sa svake strane oko 5 minuta.

Poslužite odmah uz prilog po izboru.

 

piletina za deset aida kuhinja (2)Štapići od piletine i sezama

Sastojci:

1. 500 gr pilećih fileta,

2. 3 jaja,

3. brašno po potrebi,

4. so,

5. začini od povrća,

6.100 gr prezle,

7. 100 gr ribanog parmezana,

8. 1 čajna kašika mljevene paprike,

9. 100 gr sezama.

 

Priprema:

Pileće filete narežite na duguljaste štapiće. Začinite ih, uvaljajte u brašno, razmućena jaja i u mješavinu prezle, crvene paprike, parmezana i sezama.

Pržite u dobro zagrijanom dubokom ulju dok ne porumene.

Vadite ih na kuhinjski papir, kako bi se višak ocijedio višak masnoće i poslužite odmah uz umak po izboru.

 

piletina za deset aida kuhinja (4)Salata od piletine

Sastojci:

1. 400 gr pilećeg filea,

2. 1 kašika začina od povrća,

3. so,

4. 2 mlada luka i 1 ljubičasti luk (po želji),

5. 2 manja krastavca,

6. 150 gr mini paradajza,

7. nekoliko listova zelene salate,

8. 1 glavica ljubičastog kupusa,

9. balzamični ocat ili limunov sok,

10. maslinovo ulje.

 

Priprema:

Meso narežite na kockice i začinite, pa ostavite da stoji na hladnom mjestu oko 30 minuta. Dok se meso marinira, očistite i operite kupus, zelenu salatu i mladi luk. Ostalo povrće očistite, operite i narežite.

Pomiješajte gore pomenuto povrće u jednu zdjelu.

U manju zdjelu pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, pa prelijte preko salate.

Posolite i promiješajte.

Marinirano meso ispecite na teflon tavi, uz miješanje do zlatnožute boje.

Salatu stavite na tanjire, dodajte pečeno meso i odmah poslužite.