Lokalne Teme(FOTO) Dvije godine od protesta: Kako izgleda Visoko kada se probudi građanska...

(FOTO) Dvije godine od protesta: Kako izgleda Visoko kada se probudi građanska svijest i opravdano nezadovoljstvo

Na današnji dan prije dvije godine održani su protesti u Visokom koji su bili slijed onoga što se već dešavalo u Tuzli, Sarajevu i drugim gradovima. Na ulice Visokog izašlo je preko 2.000 nezadovoljnih Visočana koji su se kasnije svi zajedno okupili ispred zgrade Općine Visoko u kojoj su se nalazili uposlenici Općine. Uz transparente i uzvikivanje parola u jednom trenutku nezadovoljna masa je počela da kamenjem i jajima gađa fasadu Općine, a ostaci 07.februara 2014. godine na istojnzgradi vidjljivi su i danas.

Protesti su se desili samo dvije godine nakon Lokalnih izbora i okupljeni tog dana ispred Općine Visoko iskazivali su nezadovoljstvo upravo radom lokalne vlasti, premda je kompletan val protesta u BiH imao drugačiju konotaciju.

Sa ovih protesta ostat će upamćeno i sramno ponašanje JP RTV Visoko koji su tu noć kukavički i suprotno svim novinarskim kodeksima isključili svoj signal i nisu emitovali program. Ostat će upamćeno i sramno ponašanje bivših policajaca koji su nakon isteka službe prrslonili se stranci na vlasti i kao takvi taj dan djelovali suprotno narodu kojem su “služili” na način da bi im i sam Ranković pozavidio. Također zadokumentovana je i hrabrost vijećnice Mirela Mateša, vijećnika Dejana Šćepanovića i Elvira Špiodića kao i kandidata za načelnika Kemala Mušinbegovića koji su izašli pred protestante i pokušali smiriti strasti. Sasvim slučajno, iako je bilo predviđeno da se to desi sedam dana ranije, u diskoteci “Puls” u organizaciji Visoko.co.ba tu noć održan je i odličan koncert Frenkia, Kontre, Shtuke i MC Mide kojim je obilježeno 16 godina postojanja našeg portala.

Kako Visoko izgleda kada se probudi građanska svijest i nezadovoljstvo i kako je to izgledalo na današnji dan prije dvije godine pogledajte u galeriji fotografija.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE