■Aktuelno■Jasmin Omanović (SBB): Hvala Službama što nas podjeliše na SELO-GRAD!

Jasmin Omanović (SBB): Hvala Službama što nas podjeliše na SELO-GRAD!

U vremenu opšte nezaposlenosti na općini Visoko, radnika koji imaju minimalna primanja sa kojima jedva da nakon plaćanja režija uspiju da obezbjede ono osnovno za svoje domaćinstvo i uopšte lošeg stanja i slike koju imamo na našoj općini, sve to ne predstavlja nikakvu prepreku da na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 22.01.2016 god. Službe prezentiraju, a moje kolege vijećnici usvoje nešto što je neprihvatljivo. Naime radi se o prijedlozima :

  1. Program utroška za tekuće održavanje u 2016
  2. Program komunalnih djelatnosti za 2016
  3. Program ulaganja sredstava iz Fonda za zaštitu okoline ZE-DO kantona na području općine Visoko za 2016
  • U prvoj tačci imamo 55.000 KM za održavanje javne rasvjete i semafora. Tužno, ali istinito da preostale 24 vangradske MZ imaju ukupno isto toliko novca da se snađu i pokrpe za svoju rasvjetu koju korisnici da bi je imali prvo plaćaju za izgradnju iste, a onda plaćaju utrošak i održavanje iz svojih sredstava.
  • Za interventno djelovanje na putnoj infrastrukturi predviđeno je 100.000 KM, rupe na svakom koraku, šta li će se to interventno i gdje djelovati ostaje da vidimo jer ni za prošlu godinu nismo dobili izvještaj za ovaj segment.
  • Za održavanje vertikalne i horizontalne signalizacije određeno je 45.000 KM. Jednom godišnje nam se ocrtaju osnovne linije i pješački prelazi, naravno u gradu. Ja i nakon više od jedne godine kako mi je izglasana inicijativa čekam na postavljanje dva znaka na mostu Moštre-Porječani. A za horizontalnu signalizaciju Moštre-Kondžilo za koju sam također dobio podršku realizacije ni na vidiku.
  • Za saniranje šahtova plnaniran iznos od 5.000 KM. U Donjem Moštru na prolazu ispod autoputa već godinama imamo letvice umjesto šahta. Naravno i oštećenja na vozilima čiji će vlasnici vrlo vjerovatno tužiti Općinu.
  • O zbrinajvanju pasa lutalica i utrošku za isto u iznosu od 20.000 KM neću davati komentar. Neka građani sami prosude. Ulice su pune upravo istih koje kako rekoše iz službe redovno zbrinjavamo.
  • Za održavanje pružnih prelaza planirani iznos od 10.000 KM može ako Općina odmah riješi pružni prelaz u Porječanima, jer tu ne radi ni rampa, ni svjetlosna signalizacija već duže vrijeme.
  • Rezerva u iznosu od 30.000 KM, za šta?

Druga tačka, predloženo i izglasano 300.000 KM za održavanje gradskih ulica i trotoara. Sredstva se troše bez obzira da li ima snijega ili ne. Ako ga nema onda idemo sa ručnim čišćenjem grada tj. malo pometemo. Gradske ulice i trotoari zauzimaju 29 kilometara i utrošak za njihovo zimsko održavanje iznosi 88.000 KM, dok za lokalne puteve u dužini od 110 kilometara izdvajaju se sredstva u iznosu od 100.000 KM. Razlika u dužini 81 kilometar i 12.000KM. Prosudite sami…

Za održavanje javnih zelenih površina planiran iznos od 201.670 KM, naravno kada to podjelimo na 12 mjeseci dobijemo cifru od 16.805 KM na mjesečnom nivou za održavanje zelenila. Gdje su nam te silne zelene površine i šta to toliko košta održavanje istih?

Na ovo ću samo dodati i tačku 3., gdje je za izradu zelenih otoka predvidjen iznos od 30.000 KM.

Za sva moja pitanja na sjednici dobio sam odgovor od službe:

„Stanovnici grada plaćaju komunalnu naknadu po jednom kvadratnom metru stambenog prostora, na selu se to ne plaća i zato je to tako“.

Hvala službama što nas podjeliše na SELO-GRAD.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE