Lokalne TemePolitikaSindikalna organizacija JKP "Gradska groblja" d.o.o. Visoko (u stečaju): Poštovani gospodine...

Sindikalna organizacija JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju): Poštovani gospodine Šćepanoviću !

Sindikalna organizacija JKP “Gradska groblja” Visoko (u stečaju), nakon sjednice održane 01.12.2015. godine, a povodom objavljenog članka gospodina Dejana Šćepanovića na web-portalu “visoko.ba” pod naslovom “Svi koje je ova SDA vladajuća većina optužila za milionske dugove i dalje su slobodni građani, neki čak i dalje rade u Javnom sektoru”, usvaja zaključak da se na svim lokalnim web-portalima, gospodin Dejan Šćepanović, ali i sva druga zainteresovana lica, pozovu da posjete Sindikalnu organizaciju JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju) radi uvida u tačnost navoda koje je Sindikalna organizacija ovog javnog komunalnog preduzeća napisala u otvorenom pismu od 19.11.2015. godine.

“Poštovani gospodine Šćepanoviću !

Povodom Vaših navoda da je “neki sindikat….”, obavještavamo Vas da je Sindikalna organizacija ovog javnog komunalnog preduzeća uredno registrovana na način kako je to regulisano zakonskim propisima.

Takođe, ova Sindikalna organizacija je punopravan član Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Federacije BiH, a ovaj Samostalni sindikat je član Saveza samostalnih sindikata BiH.

U skladu sa navedenim, ova Sindikalna organizacija je legalna i legitimna da ispunjava ciljeve radi kojih je i osnovana, a to je na prvom redu zaštita radničkih prava.

Da li Vi o ovoj Sindikalnoj organizaciji imate pozitivno ili negativno mišljenje, to je pitanje ličnog stava, ali smatramo da nije objektivno o nečijem radu iznositi bilo kakve stavove, pogotovo stavove koji negiraju nečije javne istupe, a da prethodno niste bar jednom, zvanično ili nezvanično, posjetili i direktno razgovarali sa onim čije stavove iz ovog ili onog razloga negirate.

U tom smislu Vas pozivamo da kada god to poželite ili smatrate neophodnim, da posjetite Sindikalnu organizaciju, te da se u direktnom kontaktu informišete o tačnosti ili netačnosti izrečenih stavova, te o razlozima zbog kojih su ti stavovi prezentovani lokalnoj javnosti.

U otvorenom pismu, ova Sindikalna organizacija je jasno istakla da je razlog negodovanja to što je samo Asmir Hodžić, od ukupno 152 stečajna povjerioca, podnio žalbu na Rješenje o usvajanju stečajnog plana.

Sa razlogom su svi radnici ovog javnog komunalnog preduzeća, i bivši i sadašnji, takav potez doživjeli kao “zabadanje noža u leđa”, jer da nije bilo ove žalbe, JKP “Gradska groblja” danas više ne bi bila u stečaju.

Drugo što je bitno naglasiti je to, da nije bilo žalbe, svi radnici ovog preduzeća, i oni prije i ovi sada, pa i sam Asmir Hodžić, bi dobili osam zadnjih neisplaćenih plata prije otvaranja stečajnog postupka, a odmah nakon toga i dio ostalih priznatih potraživanja iz ranijih godina čija je isplata predviđena u 2015. godini.

Osim radnika, i svim ostalim povjeriocima bi bio isplaćen dio njihovih višemilionskih potraživanja kako je to i predviđeno stečajnim planom.

E sad gospodine Šćepanoviću, samo zamislite kako bi to izgledalo kada bi u jednom danu na račune svih naših radnika bilo uplaćeno oko 166 hiljada KM (potraživanja višeg isplatnog reda), kako bi se to osjetilo u našoj opštini.

Međutim, ono najznačajnije je što je žalba produžila agoniju za naših četvero kolega koji su već davno stekli pravo na penziju, a zbog neuplaćenih doprinosa to pravo još ne mogu i ostvariti.

Tako naše radne kolege:

  1. Alibegić Abdulah iz Visokog, koji je prestao raditi u ovom preduzeću još davne 2004. godine, ne može dobiti penziju iako je sad stekao pravo,
  2. Begić Izet iz Kladnja, koji je prestao raditi u ovom preduzeću još davne 2004. godine, ne može dobiti penziju iako je sad stekao pravo,
  3. Memišević Šaban iz Visokog, koji je stekao pravo na penziju još 2013. godine, ne može dobiti penziju, i
  4. Malkoč Zinaida iz Visokog, koja je stekla pravo na penziju još 2014. godine, ne može dobiti penziju.

Nisu gospodine Šćepanoviću krivi ovi radnici, kao i svi ostali radnici, za to što što im njihov raniji direktor jednostavno nije htio plaćati doprinose za PIO, a pare trošio na nešto drugo. I da su pare išle samo u korist ovog preduzeća, a očigledno nisu, ipak je ovo stvar prioriteta o kojem jednostavno nema nikakve dileme.

Takođe, nije Sindikat ni prije šutio, ali se pažnja umjesto na rješavanje problema usmjeravala na to da se Sindikatu oduzimala mogućnost da može djelovati. Nije Sindikat kriv što je na primjer svim radnicima sindikalna članarina obustavljana od plata, a pare se nisu uplaćivale sindikalnim udruženjima. Samo po ovom pitanju je naš bivši direktor “svojoj” Sindikalnoj organizaciji uskratio preko 10.000 KM koja su trebala biti “vraćena” sa viših nivoa sindikalnih udruženja. Nama radnicima se to odbijalo, a Vi sad istražujte gdje je to otišlo.

Ali ono što je posebno bitno – ali morate biti krajnje iskreni u davanju odgovora na takvo pitanje, a to je: da li biste nam nekad ranije dali podršku za sindikalni glas kada sad, kad je sve “crno na bijelom”, napadate i kritikujete sindikalni postupak. Bojimo se gospodine Šćepanoviću da bi se i tad sklonili u stranu i nastojali da naše postupke pripisujete onoj ili ovoj političkoj opciji ili biste sve to pravdali sa huškanjem ili primoravanjem sindikata da radi po nečijoj narudžbi.

Nema gospodine Šćepanoviću ovdje nikakve narudžbe, javni istup Sindikalne organizacije je i tada i sada bio samo glas onih koji su u ovome svemu bili najveća žrtva i pretrpili najveću štetu.

Zato još jednom, i Vas ali i sve ostale vijećnike Općinskog vijeća pozivamo da posjetite Sindikalnu organizaciju i u direktnom kontaktu se upoznate sa stvarnim stanjem kako se Vaši istupi ne bi koristili kao pokušaji opravdanja za loše rukovođenje ovim javnim komunalnim preduzećem.

Naša vrata su otvorena !

Sindikalna organizacija

JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko (u stečaju)
Jelka Čilaš, predsjednik


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE